Tips


Cochinkrielen houden van een tochtvrij hok maar wel met genoeg ventilatie.

In de meesten kippenhokken zit een nachthok met vrije uitloop naar buiten.

In het nachthok leg je een goede laag zaagsel of vlas. De kippen vinden het fijn om daar hun eitjes te leggen


Bloedluis

Met name in het voorjaar en de zomermaanden is het belangrijk om het nachthok elke week te verschonen. Kippen kunnen last krijgen van bloedluis.

Bloedluis zijn kleine beestjes die zich in de kieren van het hok huisvesten en bij schemer voor de dag komen.

Ze springen op de kippen en zuigen bloed uit de kip.


Het is daarom belangrijk dat er regelmatig bij schemer, in het hok gekeken wordt.

De bloedluizen kunnen eenvoudig bestreden worden met Dasty of Finecto.


Coccidiose

Coccidiose wordt veroorzaakt door protozoën ( darmparasieten). Het zijn eencellige organismen die zich nestelen in de darmwand en/of het slijmvlies.


Coccidiose is een redelijk veel voorkomende ziekte en slaat vaak onverwachts toe. Vooral als het weer warm en broeierig wordt. Jonge kuikens raken eerder besmet dan volwassen kippen. 

Om Coccidiose te bestrijden kan je de kuikens Baycox of Sulfadimidine geven. Dit is verkrijgbaar bij de dierenarts. Zelf ben ik niet zo'n voorstander van het geven van medicatie. Ik gebruik zoveel mogelijk citroenzuur korrels. Dit kan via het drinkwater gegeven worden. 


Snacks

Cochin kriel kippen vinden het heerlijk om in de tuin te scharrelen. In de tuin pikken ze wormpjes, onkruid en vliegjes. Geef de kippen geen stukjes brood. Brood kan gaan gisten in het darmkanaal. Geef de kippen ook niet te vaak keukenafval. Voedselresten bevatten vaak zout en veel vet. Om de kippen de verwennen kan je ze meelwormen geven of een klein handje graan. Doe dit niet te vaak. In legmeel zit alles wat een kip nodig heeft. 

 
 
 
E-mailen
Map
Info