Opfokken van cochinkrielen

Ik gebruik een broedmachine om de eieren uit te broeden. De eieren gaan 21 dagen in de machine. Na de 18de dag gaan de eieren in de uitkomstmachine. Zodra de kuikens helemaal droog zijn mogen ze uit de broedmachine en worden ze verplaats in hun nieuwe onderkomen. Na het uitkomen zijn de kuikens al direct zelfstandig. 


Warmte 

Pasgeboren kuikentjes hebben behoefte aan een goed geventileerd, tochtvrije ruimte. Ik gebruik zowel warmte lampen als warmteplaten. Het is van belang dat de kuikens voldoende warmte krijgen, maar het mag ook niet te warm worden. Dit is eenvoudig te zien. Wanneer de kuikens op een kluitje bij elkaar staan te piepen hebben ze het te koud en moet de lamp of plaat lager gezet worden. Als de temperatuur goed is, zijn de kuikens actief en scharrelen ze lekker rond in het hok. 

 

Eten

Kuikens die net geboren zijn krijgen voer op de dag ná het uitkomen. De kuikens krijgen opfokmeel. In deze voeding zitten de juiste voedingsbehoeften voor het kuiken. Ik geef de kuikens opfokmeel tot aan de leg. ( ongeveer als de kippen 20 weken oud zijn)


Drinken

Kuikens moeten altijd beschikking hebben over vers water. Kuikens die net geboren zijn kunnen beter gedestilleerd water krijgen. Door het water te koken is het vrij van bacteriën. 

Ik gebruik altijd drinkflessen met een nippelsysteem. Dit voorkomt dat de kuikens het water vies maken. 

Zorg er zoveel mogelijk voor dat de omgeving van de drinkfles zo droog mogelijk gehouden wordt. Vochtige bodembedekking vormen een bron van ziekten, met name coccidiose. Het water moet niet te warm worden. Zorg ervoor dat de drinkfles niet te dicht tegen de warmtebron staat. 

 
 
 
E-mailen
Map
Info